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QUESTION ANSWER 

1. We noticed that VOLUME 3 (file Technical 
specifications.xls) and VOLUME 4 (file 
Financial offer.xls), have files just named 
differently - but they are actually with the 
same content, i.e. we are missing text with 
Technical specification, because both files 
are Bill of Quantities 

- Detail technical specification is attached 

2. In the part of BoQ, file Financial offer, sheet 
EE, electric power installations group 4. 
INSTALLATION OF CONNECTORS AND 
CONSUMERS, positions 4.8 and 4.9 PNK 
racks, it is written that the price is given as 
set of material and work / per meter, due 
quantity 5, and in the description of the 
positions above, there are far larger 
quantities of racks. Please, is it necessary 
to calculate price for 5 sets, or within the 
quantities given in the text above? 

- You need to calculate and insert price 
within the quantities given in text in excel 
sheet. 

 
 

3. In tender dossier, Volume 1, Section 1, 
Instructions to tenderers, item 15. Tender 
guarantee, states the following: 

„15.1. The tenderer must provide, as a part of its 
tender, a tender guarantee in the form set out in 
Volume 1, Section 3 of the tender dossier, or in 
another form acceptable to the contracting authority 
that meets the essential requirements set out 
therein. The tender guarantee must be for an 
amount of amount to be specified within the range 
1% - 2% of the budget available for the contract. 
The original guarantee must be included in the 
original tender. 
15.2. It may be provided in the form of a bank 
guarantee, a banker’s draft, a certified cheque, a 
guarantee provided by an insurance and/or 
guarantee company or an irrevocable letter of credit 
made out to the contracting authority.“ 
We kindly ask Contracting Authority to clarify in 
which amount should be tender guarantee, bearing 
in mind that the stated amount is to be specified 
within the range 1% - 2% of the budget available for 
the contract, and that budget available for the 
contract has not been published. 
We kindly ask Contracting Authority to confirm that 
the tender guarantee can be delivered in the form 

- A tender guarantee must be in the amount 
of 1% of the budget available for the 
contract, i.e. your financial offer for this 
tender. The original guarantee must be 
included in the original tender. 

- We confirm that the tender guarantee can 
be delivered in the form of a certified bank 
cheque (menica), registered in register of 
bill of exchanges of National bank of 
Serbia, together with a bill of exchange 
authorization on amount specified by 
Contracting Authority. 
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of a certified bank cheque (bill of exchange), 
registered in register of bill of exchanges of 
National bank of Serbia, together with a bill of 
exchange authorization on amount specified by 
Contracting Authority. 

4. In tender dossier, Volume 1, Section 2, 
Tender form for a works contract, there is a 
form “ANNEX 2 - APPENDIX TO BE USED 
ONLY BY NEAR ONLY IN FIDIC 
CONTRACTS”. Having in mind that this 
contract does not belong to the mentioned 
categories, we ask the Contracting 
Authority to confirm that it is not necessary 
for bidders to submit the completed 
ANNEX 2 form in the offer. 

- We confirm that bidders don’t need to fill in 
and submit an ANNEX 2 - APPENDIX TO 
BE USED ONLY BY NEAR ONLY IN FIDIC 
CONTRACTS”  

5. In tender dossier Volume 2, Section 3, 
Special Conditions, after Article 16, there is 
following text: 

„In accordance with Serbian procurement 
regulations /Official Gazette   RS 91/2019) add  
text: 

The tenderer is obliged to submit with the offer: 

- Original letter of the bank intent, that in 
case the tender gets the job, on the day of 
handover of works, it will issue a bank 
guarantee for elimination of defects  within 
the warranty period, binding for the bank, in 
the amount of not less than 5% of the total 
contract value without VAT , with a validity 
period that cannot be shorter than the 
deadline specified in the tender 
documentation. The letter must not be 
limited in duration (date) and must not have 
content related to the bank's policy and the 
provision that the letter does not represent 
a further obligation for the bank, as a 
guarantor. It is necessary for the tenderer 
to have a non-resident account in the 
country where he is bidding for public 
procurement, bearing in mind that the 
Contracting Authority makes payments 
through the Administration of the Treasury 
(“UPRAVA ZA TREZOR) and not through 
commercial banks, and does not have the 
ability to collect financial security in a 
foreign bank. It is necessary that the 
amount on the financial security is 

Contractor would like to encourage all potential 
bidders to carefully read the terms of the public 
invitation / public call. 
Article 16 of the Special conditions of this public call 
refer to and talks about two different bank 
guarantees which need to be submitted: 

1. Original letter of the bank intent, that in 
case the tender gets the job, on the day of 
handover of works, it will issue a bank 
guarantee for elimination of defects within 
the warranty period, binding for the bank, in 
the amount of not less than 5% of the total 
contract value without VAT, with a validity 
period that cannot be shorter than the 
deadline specified in the tender 
documentation. The letter must not be 
limited in duration (date) and must not have 
content related to the bank's policy and the 
provision that the letter does not represent 
a further obligation for the bank, as a 
guarantor. 

This original letter of the bank intent all bidders 
must submit with their technical and financial offer. 

2. Bank guarantee for elimination of defects  
within the warranty period - The selected 
tenderer undertakes to hand over at the 
moment of final acceptance a bank 
guarantee for elimination of defects within 
the warranty period, which will be with 
clauses: unconditional and payable on the 
first call. The bank guarantee for the 
elimination of defects within the warranty 
period is issued in the amount of not less 
than 5% of the total value of the contract 
without VAT, in favor of the Contracting 
Authority. The validity period of the bank 
guarantee must be 5 days longer than the 
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expressed in dinars. If the bidder does not 
submit the requested letter of intent of the 
bank, his bid will be rejected as 
unacceptable. 

Contractor ( SELECTED TENDERER) has 
obligation to provide Insurance of liability related to 
the soundness of the works in accordance Law on 
Planning and Construction of Serbia in terms of 
Warranty period of 2 years from the date of final 
acceptance. . 

Contractor ( SELECTED TENDERER) has 
obligation to submit: 

Bank guarantee for elimination of defects  within 
the warranty period - The selected tenderer 
undertakes to hand over at the moment of final 
acceptance a bank guarantee for elimination of 
defects within the warranty period, which will be 
with clauses: unconditional and payable on the first 
call. The bank guarantee for the elimination of 
defects within the warranty period is issued in the 
amount of not less than 5% of the total value of the 
contract without VAT, in favour of the Contracting 
Authority.. The validity period of the bank guarantee 
must be 5 days longer than the warranty period. 
The Contracting Authority will cash the bank 
guarantee for the elimination of defects within the 
warranty period in the event that the selected 
tenderer  does not fulfil the obligation to eliminate 
defects that could reduce the possibility of using the 
subject of the contract during the warranty period. It 
is necessary for the tenderer to have a non-resident 
account in the country where he is bidding for 
public procurement, bearing in mind that the 
Contracting Authority makes payments through the 
Administration of the Treasury ( “UPRAVA ZA 
TREZOR) and not through commercial banks, and 
does not have the ability to collect financial security 
in a foreign bank. It is necessary that the amount 
on the financial security is expressed in RSD. After 
execution of the contractual obligations of the 
tenderer to which they refer, the means of financial 
security will be returned.”  

Above mentioned text is not provided in Intructions 
to tenderers or in any other part of the tender 
dossier.  

warranty period. The Contracting Authority 
will cash the bank guarantee for the 
elimination of defects within the warranty 
period in the event that the selected 
tenderer  does not fulfil the obligation to 
eliminate defects that could reduce the 
possibility of using the subject of the 
contract during the warranty period. 

This original letter of the bank guarantee for 
elimination of defects within the warranty period the 
bidders are not obliged to submit in this stage of the 
public procurement. This original letter of the bank 
guarantee will be submitted only by the successful 
tenderer (contractor). 
 
Related to the validity period of original letter of the 
bank intent, please take a look a articles 14. and 
15. of the Instructions to tenderers. 
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Are the bidders obliged to submit with the 
offer original letter of the bank intent, that in case 
the tender gets the job, on the day of handover of 
works, it will issue a bank guarantee for elimination 
of defects  within the warranty period? 

If bidders are obliged to do so, please specify a 
validity period of this original letter of the bank 
intent (exact date),  because no bank can issue a 
binding letter of intent without exact expiration date. 

Please clarify is the selected tenderer obliged to 
deliver bank guarantee for elimination of defects  
within the warranty period? 

6. In the tender documentation, it is required 
that the bidder must have certification for 
the following examination: 

Profometer - Method for detecting corrosion of 
concrete reinforcement ASTM C876 - 15:2015. 
Standard ASTM C876 - 15:2015 has been replaced 
by the new standard ASTM C876 -22b:2022. This 
information is available at the website of the ASTM 
organization: www.astm.org where is possible to 
determine that the specified standard has been 
replaced by the new standard ASTM C876 -
22b:2022. 

Please clarify whether it is acceptable for the bider 
to provide proof for accreditation for the current 
standard ASTM C786-22b:2022? 

- It is acceptable for the bidder to provide 
proof for accreditation for the current 
standard ASTM C876-22b:2022 

7. Position 5.01 Does the unit price include 
reinforcment? Or it is included in position 
6.01 

- Reinforcement should be included in the 
price 

8. Position 5.01 Does the unit price include 
geotextile since no other item for geotextile 
is listed? 

- Position 5.01 does not iclude the geotextile 

9. Position 15 in the description of the position 
is stated: "Creation of the substrate from 
concrete brand MB 15. The substrate will 
be created over compacted buffer gravel 
MS40, layer thickness 30 cm. Install and 
maintain concrete according to regulations. 
Calculation per m2.” While m3 is indicated 
in the unit of measure column. Is the 

- The price needs to be calculate per m2. 
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position calculated per m3 or m2? 

10. Position 16 - In the position description it is 
stated: "Procurement and installation of a 
set of plants for increasing the pressure of 
the production of "Wilo" or a product of 
another manufacturer with equivalent 
characteristics. The combined plant 
consists of pumps, suitable hydraulic 
cylinders, switches, pressure gauges, 
control and distribution cabinet, bypass 
pipe of the required length with a non-
return valve and two bypass valves, as well 
as other elements that enable the 
automated operation of the entire system 
connecting material, LG pieces, valves and 
pipes to connect the plant. It is paid per 
piece of the plant assembled, tested and 
put into operation." 

As we have not received the project documentation 
where we can see what kind of plant it is, please 
provide detailed technical specifications of the 
complete plant or a specific model (flow rate, power 
of the electric motor, working point of the pump, 
etc.) so that we can offer the most favorable price. 

- According the technical documentation 
pressure pump should have the following 
characteristics: Q=10l/s, H=40m. 

  
 

 


