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1. GENERAL 

 

Q: Can you confirm if the Supporting documents such as: the registration acts (in 

accordance with relevant national law) of the each Partner, statutes or articles of 

association/decision on establishment of the partners need to be in English or  in 

original language? If they have to be in English does the translation need to be by the 

official translator or it can bed one „in-house“ of the participant in question?  

 

A: All supporting documents can be sent in the language of the participating countries 

(Croatian, Serbian) or in English language. Where supporting documents are not in 

language of the participating countries (Croatian, Serbian) or in English, a translation into 

English must be attached and will prevail for the purpose of eligibility check. 

Q: In the Guidelines for Applicants it says that one organization may be selected for 

funding as Project Partner in maximum four (4) Operations, could you please clarify 

whether these four (4) Operations can be under the same Priority axis. 

A: In accordance with the provisions of the 2nd Call for Proposals, one institution / 

organization may be selected for funding as a Project Partner in maximum four (4) 

Operations, under the same or different Priority Axis. However,  the same institution / 

organization may be selected for funding as a Lead Partner in maximum two (2) 

Operations within different Priority Axes.  

 

2. ELIGIBILITY 

 

Q: GE Healthcare Eastern Europe follows closely the Cross-Border Programs where 

future calls for proposals will be launched. Since some of the priority axis may cover 

also the healthcare field, e.g. PA1 “Improving the quality of public social and health 

services in the program area”, we kindly ask you to confirm that the EU rule of origin 

foreseen in PRAG Guide clause 2.3.1 is not applicable for products to be purchased 

over 100,000 Euro in Serbia. The present question is generated by the provisions of 

article 10 para 3 from EU Regulation 236/2014 (CIR) which clearly says that “For 

actions implemented in shared management, the relevant Member State to which the 
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Commission has delegated implementation tasks shall be entitled to accept as eligible, 

on behalf of the Commission, tenderers, applicants and candidates from non-eligible 

countries as referred to in paragraph 2 of this Article, or goods from a non-eligible 

origin as referred to in Article 8(4).”  

A: Supplies purchased in the amount of or higher than 100 000 EUR per purchase, must 

originate from an eligible country. However, these products can originate from any origin 

(full untying) if their value is below the threshold of the competitive negotiated 

procedure – 100 000 EUR. Certificates of origin must be provided by the competent 

authorities of the supplies' or supplier's country of origin and comply with the 

international agreements to which that country is a signatory. Eligible country refers to 

participating countries, other Member States, other IPA II beneficiaries, contracting 

parties to the Agreement on the European Economic Area and partner countries covered 

by the European Neighborhood Instrument.   

Q: Poštovani, molio bih Vas informaciji o tome da li je moguća prijava Geotehničkog 

fakulteta (Sveučilište u Zagrebu) na Interreg-IPA CBC Hrvatska-Srbija? Fakultet bi bio 

nositelj. Projektom bi bilo obuhvaćeno samo "territory covered by the Programme", 

partner iz regije u Hrvatskoj bila bi institucija sa Sveučilišta u Osijeku, dok bi institucija 

iz Novog Sada (Sveučilište) bila od strane Srbije. 

A: Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) is subject of Step 1 

(Administrative compliance and eligibility check) of assessment and selection process 

described in Section 4 (Assessment and selection of applications) of Guidelines for 

Applicants for 2nd Call for Proposals. Therefore, at this stage, we cannot provide 

information related to any of the eligibility criteria.  

Further information concerning your question, however, depending on project proposal 

to be developed with your partners, can be found in the section 2.3.1. (Eligibility of 

applicants (Lead Partner and Project Partners)) of Guidelines for Applicants. Please note 

that the criteria that relates to the “non-profit-making legal person/entity”) shall be 

proven by statute and/or articles of association/decision on establishment of the 

respective institution in accordance with relevant law. 

According to section 2.3.1. (Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) of 

Guidelines for Applicants, the applicant must be registered in the respective participating 

country (Croatia and/or Serbia), regardless of the Programme area. 
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Q: Da li mi kao privatna neprofitna tvrtka u većinskom državnom vlasništvu možemo 

sudjelovati u programu (trenutno smo u dva DTP projekta pa pretpostavljam da 

možemo ali nisam pronašla odgovor)? Da li možemo sudjelovati u programu (kao 

partner ili Lead partner) obzirom na naše sjedište (Zagreb)? Molim informaciju je li 

prihvatljiv prijavitelj (i kao partner i kao vodeći partner) institucija koja je registrirana 

u Zagrebu. Aktivnosti bi se provodile u programskom području, ali nemamo nikakvu 

podružnicu niti ured tamo. 

A: Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) is subject of Step 1 

(Administrative compliance and eligibility check) of assessment and selection process 

described in Section 4 (Assessment and selection of applications) of Guidelines for 

Applicants for 2nd Call for Proposals. Therefore, at this stage, we cannot provide 

information related to any of the eligibility criteria.  

According to section 2.3.1. (Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) of 

Guidelines for Applicants, the applicant must be registered in the respective participating 

country (Croatia and/or Serbia), regardless of the Programme area. 
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Q: Mi smo iz Bačke Palanke (Udruženje Dramski studio ,,Ars liberi") i veoma rado 

bismo sarađivali sa partnerima iz Hrvatske a u vezi sa programom IPA CBC Hrvatska-

Srbija. Pogranično smo mesto i saradnja sa gradovima iz Republike Hrvatske je naša 

svakodnevica.  Pročitali smo Uputstvo za popunjavanje formulara (objavljeno od 

strane IPA-e), ali postoje neke nedoumice. S obzirom na to da imamo sjajan projekat 

koji bismo veoma rado realizovali sa partnerima iz Republike Hrvatske, najljubaznije 

Vas molimo da nam razjasnite delove Uputstva koje smo formulisali u vidu pitanja: 

1) IPA finansira 85% vrednosti ukupnog projekta, da li preostalih 15% moramo da 

izrazimo kao novac na računu ili možemo da ga prikažemo u vidu tehničke opreme i 

ljudskih resursa? 

2) Da li postoji određeni distrikt čiji gradovi su ekvivalentni Bačkoj Palanci, ili možemo 

da za partnere izaberemo bilo koje gradove povezane istim projektnim smislom 

(mislimo na gradove u okviru distrikta iz Uputstva)? 

3) U Uputstvu je navedeno da mogu da apliciraju NVO, udruženja građana i 

neprofitabilne institucije, a isto tako stoji da prava imaju i državne institucije (tipa 

biblioteka i muzeja) koje ipak ostvaruju profit. Za koje institucije ili udruženja je bolje 

da se opredelimo - za udruženja građana ili za državne institucije? 

4) Da li mi kao udruženje građana možemo da budemo nosioci projekta, ili bi bilo bolje 

da to budu partneri iz Hrvatske? 

 

A: 1) Each Project Partner is a financing partner and must plan and ensure the funds to 

cover all of its expenses required for its part of the project implementation. Please bear 

in mind that each expenditure incurred and paid by the project partner will be 

reimbursed in max. amount of 85% of the reported expenditure, following the controls of 

the eligibility of reported expenditures performed by the First Level Control, Joint 

Secretariat, Managing Authority and Certifying Authority. The remaining min. 15% 

represents partner’s contribution. Co-financing of the Operation only via staff costs or 

technical equipment is not eligible under this Programme. Co-financing rate is applied to 

each eligible cost under all expenditure categories including staff costs. 

2, 3 & 4) Further information concerning your question, however, depending on project 

proposal to be developed with your partners, can be found in the following sections of 

Guidelines of Applicants:  

 section 2.3.1. Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) and  

 section 2.3.2. Eligibiltiy of Activities.  
Please note that the criteria that relates to the “non-profit-making legal person/entity” 
shall be proven by statute and/or articles of association/decision on establishment of the 
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respective institution in accordance with the relevant law. According to section 2.3.1. 
(Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) of Guidelines for Applicants, 
the applicant must be registered in the respective participating country (Croatia and/or 
Serbia), regardless of the Programme area. Please bear in mind that the Programme 
bodies do not make reccomendations concerning partnerships. Regarding the country 
where the Lead Partner is registered, no limitations have been set. 

  

Q: Taking into consideration the eligibility criteria, I would like to ask specifically 

whether the Institute for Social Science as a public institution based in Belgrade, 

Serbia is eligible to apply for this call.   

A: According to section 2.3.1. (Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) 

of Guidelines for Applicants, the applicant must be registered in the respective 

participating country (Croatia and/or Serbia), regardless of the Programme area. 

Further information concerning your question, however, depending on project proposal 

to be developed with your partners, can be found in the following sections of Guidelines 

of Applicants:  

 section 2.3.1. Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) and  

 section 2.3.2. Eligibiltiy of Activities.  

 

Q: Regarding eligibility of the applicant, I would like to ask you to clarify the criteria 

for eligibility of the Institute of Social Science having in mind that it is registrated and 

seated in Belgrade. Could you please let me know if as such the Institute can be a lead 

applicant, partner or only associate. 

A: According to section 2.3.1. (Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) 

of Guidelines for Applicants, the applicant must be registered in the respective 

participating country (Croatia and/or Serbia), regardless of the Programme area. 

Further information concerning your question, however, depending on project proposal 

to be developed with your partners, can be found in the following sections of Guidelines 

of Applicants:  

 section 2.3.1. Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) and  

 section 2.3.2. Eligibiltiy of Activities.  
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Q: Molim informaciju je li prihvatljiv prijavitelj (i kao partner i kao vodeći partner) 

institucija koja je registrirana u Zagrebu. Aktivnosti bi se provodile u programskom 

području, ali nemamo nikakvu podružnicu niti ured tamo. 

A: According to section 2.3.1. (Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) 

of Guidelines for Applicants, the applicant must be registered in the respective 

participating country (Croatia and/or Serbia), regardless of the Programme area. 

 

 

Q: We are from Bačka Palanka (Serbia), Drama studio "Ars liberi", and would like to 

participate in IPA CBC Croatia-Serbia program. We have read the Guidelines for 

applicants, but we still have some questions regarding the project: 

1) Since IPA finances 85% of this project, do we have to show our 15% in financial bills, 

or can it be in technical equipment as well? 

2) Is there a specific district in Croatia equivalent to our district for Backa Palanka, or 

can we choose any city from Croatia as long as it belongs to one of the districts 

mentioned? 

3) In The Guidelines for Applicants it is stated that NGO, associations of citizens and 

non-profitable organizations can apply as project partners. It is also stated that 

organisations such as libraries, museums etc. can apply, but they are profitable 

organisations. Is it better if we apply as a government institution, or association of 

citizens? 

4) Can we, as an association of citizens apply as a Lead Partner, or does it have to be 

an organization from Croatia? 

A: 1) Each Project Partner is a financing partner and must plan and ensure the funds to 

cover all of its expenses required for its part of the project implementation. Please bear 

in mind that each expenditure incurred and paid by the project partner will be 

reimbursed in max. amount of 85% of the reported expenditure, following the controls of 

the eligibility of reported expenditures performed by the First Level Control, Joint 

Secretariat, Managing Authority and Certifying Authority. The remaining min. 15% 

represents partner’s contribution. Co-financing of the Operation only via staff costs or 
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technical equipment is not eligible under this Programme. Co-financing rate is applied to 

each eligible cost under all expenditure categories including staff costs. 

2, 3 & 4) Further information concerning your question, however, depending on project 

proposal to be developed with your partners, can be found in the following sections of 

Guidelines of Applicants:  

 section 2.3.1. Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners) and  

 section 2.3.2. Eligibiltiy of Activities.  
Please note that the criteria that relates to the “non-profit-making legal person/entity” 
shall be proven by statute and/or articles of association/decision on establishment of the 
respective institution in accordance with the relevant law. According to section 2.3.1. 
(Eligibility of applicants (Lead Partner and Project Partners)) of Guidelines for Applicants, 
the applicant must be registered in the respective participating country (Croatia and/or 
Serbia), regardless of the Programme area. Please bear in mind that the Programme 
bodies do not make reccomendations concerning partnerships. Regarding the country 
where the Lead Partner is registered, no limitations have been set. 

 

 

 

 

3. BUDGET 

 

Q: Can you please clarify if the wages of the people employed by the partner 

institutions and future members of the project proposal team can be considered as 

15% of co-financing?  

A: Co-financing of the Operation via staff costs is not eligible under this Programme. Co-

financing rate is applied to each eligible cost under all expenditure categories including 

staff costs. 
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Q: Možete li nam reći koliki su prihvatljivi troškovi pripreme i zatvaranja projekta koji 

se prijavljuje na 2. Javni poziv za korištenje sredstava Interreg Coatia-Serbia 2014-

2020. 

A: Approved operations are entitled to receive reimbursement of their preparatory costs 

in the form of a lump sum in the total amount of up to EUR 3.000 and closure costs in the 

total amount of up to EUR 2.000. The total amount of preparatory  and closure costs 

should be estimated based on the activities which are planned to be done during the 

preparatory and closure  phase of the Operation. 

Q: Is there an obligation for each project partner to participate in a budget with an 

amount that can not be less than 10 percent of the overall project budget. 

A: Under the 2nd Call for Proposals there are no limitations concerning the amounts of the 

project partner budget in the overall project budget.  
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